Loading...

Over ons

Liefdevol genieten van Bearded Collies

Royal RascalOver ons

Theo en Elly van ’t Klooster

Bearded Collies Fokkers

Wij zijn Theo en Elly en zijn woonachtig in het midden van ’t land. Wij woonden de eerste jaren van ons huwelijk in Amersfoort en hebben altijd honden gehad. Inmiddels hebben wij drie volwassen kinderen ( Remco, Jorrit, Sanne).

Momenteel hebben wij nog vier Bearded Collies (beardies) en een golden retriever. In 1990 zijn wij in het ouderlijk huis van Theo gaan wonen en hebben daar ruim 17 jaar in het buitengebied van Achterveld gewoond. Ons huis kreeg de naam Aardereind; het laatste huis op de Aarderweg, vandaar deze naam. Met dit huis kon ik ook mijn grote droom, nog een hond (en later misschien wel een nestje fokken) aanschaffen. En aangezien ik helemaal gek was van een bearded collie van een vriendin, moest dat het ras worden waar ik voor zou gaan!! Maar eerst ben ik me nog eens goed gaan verdiepen in het ras en in het evt. fokken van een nestje. Ik heb de cursus hondenfokkerij en genetica gedaan, zodat ik een beetje zou weten waar ik aan begon.

Midden in de weilanden aan de rand van het bos kunnen de honden naar hartenlust vertoeven. Mijn droom kwam uit. In 1991 deed Bubbles haar intrede op Aardereind. Een schat van een hond!  Op haar stamboom kwam Newbourne Aardereind. En nu nog een kennelnaam verzinnen. Deze moest natuurlijk wel wat chiquer klinken. En zo kwam onze kennelnaam in 1993 : Royal Rascal.  Royal staat voor koninklijk en Rascal staat voor schelm of schoffie. Mooi geborsteld een echte Royal, dagelijks  sjouwen in het bos een echte Rascal.  Kloppend voor een bearded collie, toch?

 

Wij hebben volop genoten van de puppies die Bubbles ons heeft geschonken,en daarna de puppies van Cassy (Newbourne Moonlight Obsession) Nina (Royal Rascal Bubbles Girl Nina), Zazou (Royal Rascal Zazou of the White Home) en Jill (Royal Rascal Dutchess Jill) .

Wat geeft het een heerlijk gevoel, als je dan ziet dat je de liefde voor dit prachtige ras  kan delen met andere mensen en honden. Dat je nieuwe baasjes van onze puppen zo gelukkig kan maken met de komst van een  Royal Rascal.  Dat ook zij volop genieten en blijven genieten van hun beardie, die dan ook weer in een gouden nestje terecht komt. Ja, daar doe ik het voor.

Maar het heeft ons ook geleerd dat niet iedereen geschikt is voor een bearded collie. Wij vinden het dan ook heel belangrijk dat de aspirant-beardie mensen heel goed realiseren dat dat schattige wollige puppie recht heeft op een heel goed huis met heel veel liefde en verzorging!! En dat een heel lang hondenleven lang!! Want hoe vaak kunnen sommige mensen toch beloven dat ze altijd de hond zullen blijven onderhouden ( met nadruk op het borstelen) en hoe vaak  mensen dat niet waarmaken! En wie is dan de dupe?…..jawel dat lieve schattige puppie die dan inmiddels een volwassen beardie geworden is…….vol met klitten. Dan was het toch beter geweest dat de keuze op een ander ras gevallen was. Daarom vinden wij het heel belangrijk dat mensen realiseren wat voor ras zij in huis halen. Voordat een pup bij ons het nest verlaat verwachten wij dat de nieuwe baasjes zich verdiept hebben in het ras bearded collie en zullen wij bekijken of een beardie bij hen past

Onze liefde voor de bearded collie kreeg nog eens extra diepgang in de manier waarop onze beardies met onze kinderen en pleegkinderen omgingen. Regelmatig hadden wij pleegkinderen in huis, die het nodige in hun leventje meegemaakt hebben. De beardies ontplooiden zich tot echte therapeutische hulphonden. Het is echt ongelofelijk wat onze beardies voor deze kinderen deden. Zij leerden hen vertrouwen te hebben, eigenwaarde en ga zo maar door.

Meerdere malen nam ik de beardies mee naar mijn werk in het verpleeghuis als bezoekhond, maar met de plotselinge emoties van de bewoners wisten zij niet zo goed mee om te gaan en ik bemerkte dat zij liever thuis waren en hun “werk” als maatje liever thuis uitvoerden.Inmiddels ( 2014)  is er, voor dit prachtige werk, de interventies tussen mens en dier in het verpleeghuis, een golden retriever op ons pad gekomen.

Destijds liepen er gemiddeld zo’n 6 bearded collies rond, en waren wij ook logeer-en vakantieopvang voor andere beardies.

Door de drukke bezigheden en een chronische aandoening in mijn rug is het fokken van een nestje puppies  op een laag pitje komen te staan. De werkzaamheden op Aardereind werden te zwaar en wij besloten Aardereind te verkopen en weer wat meer in de “ bewoonde “wereld te gaan wonen.

Inmiddels wonen we alweer een aantal jaren in Barneveld. Gelukkig gaat het weer wat beter met mijn gezondheid. Door natuurlijk verloop hebben wij nu nog maar 4 beardies (J’Adore, Chanel, Brownie en Maggie ). Ook heeft Guus, een afgekeurde blindengeleidehond (golden retriever) zijn intrede in huis gedaan. Guus werkt als Therapie/contacthond op de dagbehandeling in het verpleeghuis, waar ik werkzaam ben. Met hem doe ik diverse cursussen op het gebied van dier-mens relaties. In oktober 2015 heeft hij het penning “Therapiehond” gekregen. Samen zijn wij nu “bezoekteam” op de verpleegafdelingen en maken wij net dát verschil in de zorg wat de oudere mens nodig heeft!

Het beardievirus heeft inmiddels weer toegeslagen, in 2010 heeft J’ Adore een prachtig nest gehad waarvan we een mooi blauw teefje (Chanel) gehouden hebben. Chanel is een schat van een beardiemeisje, ons knuffelkontje. Zij is in 2012 moeder geworden van maar liefst 10 puppen! Om 8.00 uur werd haar eerste pup geboren en nog geen 2 uur later lag zij te genieten van haar prachtige kroost! Eén van haar puppen Dottie, Royal Rascal Proud Mary heeft haar nieuwe baasjes bij kennel Jin Joon’s Dream gevonden! Els wist gelijk: dit wordt mijn meisje! Zij hebben in 2016 een prachtig nest van dit mooie meisje gekregen! Dottie blinkt uit in behendigheid!

Eind 2016 heeft Chanel haar 2e en tevens laatste nestje gekregen, 4 puppen, 2 prachtige zwarte teven en 2 prachtige blauwe reuen. Wij zijn supertrots op ons lieve beardiemeisje!

Al lange tijd had onze zoon Jorrit de intentie om zelf een reu aan te schaffen. Deze moet wel uit een mooie , gezonde lijn komen..

In december 2012 ben ik naar Zweden gegaan om een bearded collie show te bezoeken en te kijken naar een mooie combinatie , waar ik een reu van zou willen. Ik kwam daar een prachtig lieve bruine reu Yum-Yum (Allistair’s Jolly Good Fellow) tegen, waarmee ik direct een klik had. Van hem zou ik wel een nakomeling willen! De fokker vertelde dat er een nest op komst was in Nederland van hem. Bij kennel Dimpleton hadden wij de nestkeuze voor een reu. Brownie ( Dimpleton Pure Seduction) deed in maart 2013 zijn intrede bij ons. Brownie is een heerlijke stabiele knuffelkont, die helemaal voor zijn baas Jorrit gaat!

In 2013 heeft J’Adore haar 2e nest ter wereld gebracht, 6 prachtige puppen, waarvan wij ( niet gepland) toch een pup gehouden hebben, Maggie! Soms liggen nieuw leven en de dood dicht bij elkaar en wordt je geconfronteerd met de realiteit van het bestaan…..op het moment dat de puppen van J ‘Adore naar de nieuwe baasjes gingen, hebben we onverwacht,afscheid moeten nemen van onze lieve wereldhond “Chancey” ( Royal Rascal White Honeymoon).  Maggie is zo een kopie van Chancey dat wij haar niet konden laten gaan en haar gehouden hebben. En daar hebben wij geen moment spijt van gehad. Al was het wel dubbel, te kunnen houden en plezier te hebben met je pup, terwijl je je “ maatje” hebt moeten laten gaan en nog zo intens verdrietig bent…..

Chancey was een prachtig gebouwde teef met een uitzonderlijk,fijn stabiel karakter Wij hadden graag nakomelingen van haar gehad, maar moeder natuur besliste anders.

Maggie is haar evenbeeld en met haar hopen wij een tweede kans te krijgen……En onze wens kwam uit! Maggie is in januari 2016 moeder geworden van 5 beeldschone puppen! En de vader…onze eigen Brownie!  Wij zijn supertrots op deze combinatie! In de toekomst hopen wij deze combinatie te herhalen.

Het genieten van en met bearded collies gaat nooit weg. Het in stand houden en/of  verbeteren van dit mooie ras is onze passie. Wij zijn lid van de Nederlandse Bearded Collie Club ( NBCC) en van BCH ( Bearded Collie Holland).

Wij volgen cursussen, opleidingen, lezingen, workshops etc. om zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van de wetenschappelijke veranderingen en vernieuwingen op het gebied van het gezond houden van een ras, en alles wat daarmee samenhangt.

Wij streven binnen onze kennel, en hopen ook binnen ons ras fokkers zover te krijgen, naar zoveel mogelijk diversiteit in de genen. Een dubbele combinatie op een stamboom, daar blijven wij bij weg.

We hopen ook in de toekomst zo af en toe een nestje puppen te mogen verwelkomen en toekomstige baasjes gelukkig te mogen maken met een Royal Rascal bearded collie!

Royal-Rascal_Bearded-Collies_Over-Ons